Alice Horsman Oefentherapie Ommen
Chevalleraustraat 13 - 7731 EE Ommen
- 0529 - 45 12 57

Bewegen en gezonde voeding voor een gezonde leefstijl en een  langer en gelukkiger leven!

Het is bijna te mooi om waar te zijn, de voordelen van lichaamsbeweging zijn enorm. Door in beweging te blijven kun je je gezondheid en welbevinden heel positief beïnvloeden. We hebben een groot gebrek aan beweging.

Wat zijn precies de voordelen van lichaamsbeweging?

 • bewegen maakt dat je je fitter voelt en minder snel last hebt van je spieren en gewrichten
 • het vermindert je kans op hart- en vaatziekte
 • als je al hart- en vaatziekte hebt: het vermindert de kans dat je er aan overlijdt
 • het verlaagt het ‘slechte’ cholesterol en verhoogt het goede cholesterol
 • sporten vertraagt de veroudering
 • sporten maakt het lichaam meer anabool en is daardoor een tegenwicht tegen stress en veroudering
 • bewegen verlaagt je kans op hoge bloeddruk
 • verlaagt je kans op suikerziekte
 • je kans op darmkanker en andere vormen van kanker
 • het verbetert je humeur, vermindert depressie
 • bewegen verbetert je cognitieve vermogens, je geheugen
 • bewegen houdt je botten gezond en sterk
 • helpt je een goed gewicht te handhaven
 • vergroot de kans op zelfstandig wonen als je ouder wordt.

Betere gezondheid

Erg interessant is natuurlijk dat lichaamsbeweging en sporten de kans op kanker verlaagt. Lichaamsbeweging leidt volgens wetenschappelijk onderzoek tot een betere gezondheid en een langer leven. Er komt steeds meer bewijs over het nut van bewegen.

Bewegen goed voor brein

Veel wetenschappelijke studies moedigen mensen aan om te bewegen door de voordelen die het voor hun hersenen zou kunnen hebben aan te prijzen – maar wat doet het precies?

Uit recent onderzoek blijkt dat het de omvang van bepaalde delen van de hersenen kan vergroten, de slaap kan verbeteren en gezondere hersencellen kan stimuleren.

Onderzoek van de Universiteit van Brits Colombia toonde aan dat mensen die regelmatig aerobe oefeningen deden – zoals hardlopen, zwemmen of fietsen – grotere en actievere hippocampusregio’s van de hersenen hebben, die worden geassocieerd met leren en emoties.

Ander onderzoek voegt eraan toe dat de prefrontale cortex en mediale temporale cortex meestal groter zijn bij mensen die vaker sporten – deze regio’s bepalen het denken en het geheugen.

Oefening kan ook ontstekingen (zwelling) verminderen, die cellen kunnen beschadigen als ze aanhouden, door het hele lichaam, inclusief in de hersenen.

Het kan ook de productie van groeifactoren stimuleren. Dit zijn chemische stoffen die de gezondheid van hersencellen beïnvloeden en de groei van nieuwe bloedvaten om het orgaan meer zuurstof te geven.

Beweging helpt mensen ook om beter te slapen en verminderd stress en angst, waarvan is aangetoond dat ze allemaal positieve effecten hebben op de hersenkracht en de geestelijke gezondheid.

Aerobe oefeningen zoals wandelen en rennen kunnen dementie stoppen door te voorkomen dat de hersenen krimpen, schreven onderzoekers van de universiteiten van West-Sydney en Manchester in 2017 in het tijdschrift Neuro Image.

Het team analyseerde 14 studies met in totaal 737 deelnemers en ontdekte dat meerdere keren per week actief zijn de grootte van de hersenregio in verband met geheugen – de hippocampus – behoudt.

Drie keer per week 30 minuten

Wetenschappers zeiden dat oefening niet buitensporig hoeft te zijn. Drie keer per week is slechts 30 minuten voldoende, volgens een studie die in 2012 in het tijdschrift American Heart Association is gepubliceerd.

 

fietsers in Ommen, Ruud Ploeg

Wie een leven lang gezond wil zijn beweegt!

Wat zijn precies de voordelen van gezonde voeding?

Goede voeding is eveneens belangrijk om gezond te blijven. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de website van Puurfiguur. Hier vind je veel interessante informatie over gezonde voeding en tips om af te vallen.