Alice Horsman Oefentherapie Ommen
Chevalleraustraat 13 - 7731 EE Ommen
- 0529 - 45 12 57

Hieronder vind je ervaringen van mensen met Cesartherapie, psychosomatische therapie of chronische pijn therapie.Ze blikken na afloop terug en staan stil bij de vraag: “Wat heeft de therapie voor mij betekend?”

Vrouw, 33 jaar, met nek- en rugklachten

Afgelopen winter kreeg ik behoorlijk wat nek- en rugklachten, het ging even niet goed.

Als moeder met een baan heb je altijd wat te doen. En na behandeling van de fysio kwam ik online deze site tegen van Alice en ik vroeg met af of dit verder mij zou kunnen helpen.

Na een aantal gesprekken werd me duidelijk waar ik aan moest werken en ik moet eerlijk zeggen dat ik wel sceptisch was, ook zeker over Mindfulness, maar eenmaal begonnen heeft dit me zoveel gebracht. De juiste tips van een goede lichaamshouding/oefeningen, steunzolen en neem tijd voor jezelf hebben mij enorm geholpen.

Ik zou zeker ook aan anderen Alice aanraden die twijfelen.

Vrouw, 61 jaar, met stressklachten

Ik ben half december 2020 doorverwezen naar Alice Horsman omdat ik ernstige stressklachten had door mijn werk en een hele hoge ademhaling die ik zelf niet meer naar beneden kreeg.

Alice heeft mij de eerste keer een oefening geleerd om mijn ademhaling weer naar beneden te krijgen in de buik. Deze oefening pas ik sinds die tijd dagelijks 2 maal toe en helpt mij heel goed. Verder ben ik mij bewust geworden van de lichamelijke stress signalen en kan ik hier nu direct adequaat op reageren en eerst de rust weer in mezelf te zoeken.

Ik voel me in mijn kracht gezet en heb hierdoor op mijn werk een aantal zaken in gang gezet om oplossingen voor de toekomst te creëren.

Dit alles heeft me letterlijk adem gegeven!

Vrouw, 57 jaar, chronische voet- en buikpijn na stressvolle periode

Alice is een vrouw met een groot empathisch vermogen en inzicht in wie er tegenover haar zit.

Je voelt je daardoor vrij snel, zo niet direct, op je gemak:  je voelt je gehoord en gezien. Met andere woorden, je voelt je serieus genomen en er wordt met begrip omgegaan met je klachten.

Alice is zeer duidelijk in haar uitleg en neemt geregeld je vorderingen met je door. Je neemt op deze manier deel aan je eigen genezingsproces en krijgt inzicht in je eigen handelen.

Kortom, ik zal Alice aan iedereen aanbevelen!

Peter, 53 jaar, bedrijfseconoom met een hernia

In de zomer van 2019 kreeg ik voor de 3e keer in 15 jaar behoorlijke hernia klachten. Ik heb direct een fysiotherapeut benaderd voor behandeling. Immers, de vorige twee keren was dat ook de route die voorgesteld werd. Na drie behandelingen ben ik daarmee gestopt. De klachten verergerden waardoor pijnmedicatie noodzakelijk werd. In overleg met de huisarts kwam het advies contact op te nemen met Alice Horsman.

De eerste afspraak bij Alice was een verademing. Ze luistert zeer goed, stelt de juiste vragen, maar bovenal overziet ze het geheel. Met het geheel bedoel ik dat ze mijn gehele fysieke toestand overzag en dit koppelde aan mijn werk en mijn mentale gesteldheid, waar overigens niets mis mee is en was.  Hierdoor kon Alice direct benoemen wat er aan de hand was, en hoe dat opgelost kon worden. Er volgde daardoor een behandeling die op mijn lijf en mijn leven geschreven was.

Door de gedegen aanpak van Alice ben ik nu, zomer 2020, fitter dan ik de afgelopen vijftien jaar geweest ben. Toen ik bij haar binnen kwam, kon ik nauwelijks 500 meter wandelen. Nu wandel ik met gemak meer dan 2 uur in een flink tempo. Ook heeft Alice me zoveel motivatie gegeven dat ik het afgelopen half jaar 10 kg afgevallen ben. Deze motivatie kwam voort uit haar gedegen aanpak. Bewust met lichaam en geest omgaan voorkomt blessures. Dat heb ik mij ter harte genomen. Het afvallen ging daardoor eigenlijk vanzelf, evenals het oefenen en het opbouwen van conditie.

Alice, bedankt voor de therapie, maar vooral voor het inzicht wat je me gegeven hebt.

Jongen, 18 jaar met rugklachten

De reden dat ik bij Alice terecht ben gekomen zit in mijn rug. Ik heb door sport een rugblessure opgelopen, een verschoven ruggenwervel wel te verstaan. Ik ben bij verschillende specialisten geweest: fysio, huisarts en bij een manueel therapeut. De manueel therapeut heeft mijn wervel weer terug kunnen zetten in mijn wervelkolom. Maar hier is redelijk wat tijd overheen gegaan voordat hij weer recht zat (4 a 5 maanden). Hierdoor zijn mijn spieren in mijn rug verkeerd gaan staan en hiervoor ben ik bij Alice gekomen.

In het begin zag ik het totaal niet zitten, ik kon nauwelijks zitten, staan en liggen. Alles deed mij ongelofelijk veel pijn. Maar door middel van vertrouwen, heel veel rustoefeningen en pijneducatie heb ik het grootste gedeelte van mijn rug kunnen herstellen. Hierna zijn we verder gegaan met rug conditie terug opbouwen. Hier gaf zij mij iets pittiger opdrachten voor, deze hebben een heel stuk geholpen. Ik heb een parachutesprong kunnen maken die zonder deze therapie niet mogelijk was geweest!

Nu ik weer redelijk aangesterkt ben heb ik de tip gekregen om naar de sportschool te gaan om mijn buik- en rugspieren verder te ontwikkelen zodat deze de klappen grotendeels kunnen opvangen.

Alice hardstikke bedankt voor je hulp en vertrouwen!

Man, 47 jaar, technisch timmerman met een burn-out

Ik heb 15 jaar roofbouw gepleegd op mijn lichaam en heb een flinke burn-oput opgelopen met veel lichamelijke en psychische klachten. Bij de intake bleken de meeste klachten psychosomatisch van aard te zijn, dat wil zeggen het brein is overbelast en geeft veel signalen om het lichaam te doen stoppen. De klachten zijn heftig van aard maar hebben geen verklaarbare medische achtergrond. De verzamelnaam er van is SOLK  Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

De klik is dat we allebei een passie voor ons vak hebben. Alice is als een lantarenpaal met wegwijzer in een pik donker bos, dat wil zeggen, zij geeft de richting aan maar je moet zelf lopen! Het is van belang dat je het nut van van een psychosomatische behandeling begrijpt, je moet het zelf doen. Alice geeft jouw alle gereedschappen en de tekening van hoe het moet worden. Ook is het belangrijk om te begrijpen dat het 15 jaar van roofbouw plegen een klachtenpatroon oplevert die niet in een paar weken is verdwenen. Accepteer de gevolgen hier van en accepteer de tijd voor een volledig herstel! Een positieve benadering van de behandeling helpt ook in de genezing: kijk naar de kleine vooruitgang die steeds word geboekt en richt niet de spaarzame energie op de nog bestaande klachten.

Met dit alles kan Alice geweldig helpen met een vriendelijke, grens aangevende therapie waarin je kunt herstellen op eigen kracht, zonder afhankelijk te worden van medicijnen en artsen. Alice ga zo door, ik vond het een voorrecht om de behandeling zo bij jou te mogen ondergaan.

Vrouw 50 jaar, met chronische nek- en schouderpijn, werkzaam in de thuiszorg

Mijn klachten zijn denk ik al wel 2 of 3 jaar aanwezig. Ik had altijd pijn in de nek en schouders, maar dat ging verder tot pijnlijke gewrichten in armen en handen, waaronder een tennisarm, roeiers pols en zere vingers. Mijn werk in de thuiszorg werd hierdoor beïnvloed. Vaak was ik kapot na een dag werken en had veel pijn en het was ook niet bevorderlijk voor mijn humeur. De huisarts verwees mij door naar de reumatoloog, die verwees mij door naar cesartherapie. Ik dacht wat moet ik nou met houding en bewegingstherapie, ik zag er het nut niet van in, maar ja je kunt het altijd proberen. Bij Alice werd het mij duidelijk dat het ging om ” Chronische Pijn therapie” en niet alleen houding en beweging.

De eerste weken wordt je er van bewust gemaakt wat chronische pijn is en hoe je dat kunt verlichten door houding en beweging te veranderen en voldoende rust te nemen.
De oefeningen die je mee krijgt als huiswerk zijn niet moeilijk en pas je toe in het dagelijks leven: ontspan je schouders, schouders naar beneden, goed rechtop lopen enzovoort. Je bent er bewust mee bezig. Na ongeveer 8 weken moest ik stoppen met de chronische pijn therapie wegens een operatie. De oefeningen bleven in mijn hoofd rond spoken en ik voerde ze zo goed mogelijk uit. Voor een voorspoedig herstel moest ik voldoende rust nemen, daar heb ik goed gehoor aan gegeven. De rust en de oefeningen hebben mijn lichaam goed gedaan, mijn lichaam was hier aan toe. Door daarnaast veel te wandelen, ontspannen en goed naar mijn lichaam te luisteren ben ik op dit moment van alle klachten af. Ook heb ik een corrigerende schouderband aan geschaft, om mijn schouders in de goede positie te brengen naar achteren.

Mijn conclusie van alles is:
Dat ik heb leren luisteren naar mijn lichaam en niet altijd maar door denderen daar kan je lichaam niet tegen. Je moet voldoende rust nemen en ontspannen op zijn tijd en goed op je houding en bewegingen letten, en niet over je grenzen heen gaan. Ik heb bij deze chronische pijn therapie veel geleerd. Ook hoe klachten, door overbelasting,  zijn ontstaan en wat ik zelf kan doen om dit te voorkomen. Werken doe ik weer met veel plezier en zonder pijn. Ik functioneer weer en voel mij daar heel blij mee, ik kan weer vrolijk zijn en zit lekker in mijn vel. Dank je wel Alice voor je tips en handvatten, ik heb er veel aan gehad.
Groetjes van een tevreden cliënt.

Vrouw, 41 jaar, met rugpijn

Mijn ervaringen met ‘Cesartherapie’ bij Alice Horsman zijn heel goed. Ik kwam er met lichamelijke klachten, rugpijn en eerder al eens voor chronische hyperventilatie. Op een heel eenvoudige manier leert ze je oefeningen (waar je gelukkig echt niet sportief voor hoeft te zijn) om je houding te verbeteren en de pijn te verminderen. Deze oefeningen kun je daarna eenvoudig zelf toepassen.

Wat een extra meerwaarde geeft is dat er niet alleen aandacht is voor de klacht maar ook waar deze vandaan komt, zoals bijvoorbeeld langdurige stress. Deze ‘psychosomatische oefentherapie’ heeft mij zeker geholpen. Door ontspanningsoefeningen en allerlei tips leer je hier beter mee om te gaan. En je sterker te voelen bij dagelijkse normale stress, maar ook als stress door bepaalde omstandigheden langdurig is geweest (‘stressortherapie’). Doordat je er bewuster mee bezig bent leer je de stressoren eerder te zien, waardoor ze minder snel te groot worden waardoor je uiteindelijk weer lichamelijke klachten krijgt. De klachten worden dus niet alleen verholpen, maar er wordt ook geprobeerd om ze te voorkomen.

De praktijk is heel rustig wat ik erg fijn vind. Je bent alleen aan het oefenen en niet in een zaal waar meerdere mensen behandeld worden. Er is altijd ruim de tijd om je klachten/problemen te delen met de therapeute, die aandacht voor je heeft en goed naar je verhaal luistert.

Vrouw, 36 jaar, met SOLK

Ik was een gezonde vrouw, had nooit klachten, tot vorig jaar augustus ik een ontsteking in mijn neusholte kreeg wat gepaard ging met een zere tong en andere klachten. De klachten ontstonden na ziekte van mijn moeder in de maand ervoor. Ik zag het even aan, soms leek het over te zijn, maar de klachten kwamen steeds weer terug en ik besloot naar de huisarts te gaan. Die schreef een neusspray voor, deze moest ik 2 weken gebruiken….de klacht ging niet over…bovendien kwamen er steeds meer klachten bij! En werd ik bang! De huisarts adviseerde de spray wat langer te gebruiken, wat ik deed, maar de klacht bleef terug komen en er kwamen andere klachten bij. Dit keer ook een vieze smaak in de mond… klachten in de rug, druk op de borst, moeilijk kunnen slikken en opboeren van lucht. Ik was volledig in paniek en voelde me op sommige momenten echt ziek en dacht dat er iets heel ernstigs aan de hand was!! Ik voelde me ellendig en in maart ging ik nog maar weer eens naar de huisarts. Hij luisterde naar mij en herkende mijn probleem. Hij stuurde me door naar de Cesar therapie. Ik dacht nog….wat moet ik daar?! Maar ik wilde zo graag dat het beter ging dat ik maar heb gebeld.

Zo kwam ik in contact met Alice Horsman die psychosomatische therapie voorstelde. Ze legde me uit hoe mijn lichaam in elkaar zat. En dat het limbisch systeem ontregeld was waardoor mijn immuunsysteem minder goed werkte. En ook dat ik daar zelf wat aan kon doen. Na een paar hele goede tips, oefeningen en goede uitleg ben ik aan de slag gegaan. Na 2-3 weken therapie voel ik me herboren en ben ik bijna weer de oude! Mijn neusverkoudheid is over. Wat ik heb gedaan? Ik heb mijn negatieve gedachten over de klacht zoveel mogelijk omgezet naar positief. Door zo min mogelijk met mijn klachten bezig te zijn. En als het wel weer een keer niet goed ging er wel bij stil te staan maar er niet in te blijven ‘hangen’.

Man, 45 jaar, met nek- en schouderpijn en hoofpijnklachten

Ik had al jaren last van slapeloosheid, nek, schouder en hoofdpijnklachten. Via mijn huisarts kwam ik bij de chiropractor terecht, vastzittende spieren was de oorzaak. Na een paar bezoekjes namen de klachten wel af, maar na verloop van tijd kwamen de klachten ook weer terug. Mijn huisarts adviseerde mij toen houdingstherapie. Zo kwam ik bij Cesartherapeute mevrouw Horsman terecht. Na enkele houdingslessen constateerde mevrouw Horsman (te) weinig vooruitgang en stelde psychosomatische oefentherapie voor. En al snel kwam zij er achter dat spanning en stress de hoofdoorzaken waren. Na enkele behandelingen met onder andere ontspannings- en ademhaling lessen namen de klachten snel af. Met als gevolg dat ik nu ‘s nachts beter doorslaap en ook veel minder prikkelbaar ben. En als de klachten weer opkomen, weet ik nu waar ik op moet letten, met als gevolg dat ik de klachten zelf kan bestrijden. Dit allemaal is mogelijk door de professionele hulp en aanpak van mevrouw Horsman.

Meisje, 12 jaar, met rugpijn

Ik had al een tijdje last van mijn rug. Dit had ik vooral als de dag voorbij was. En toen ging ik naar de huisarts en die zei dat het goed was om naar Cesartherapie te gaan. Bij Cesartherapie zagen ze dat ik een holle rug had. Dus mijn houding was niet goed. Ik kreeg oefeningen mee, die ik thuis op bed oefende. Deze oefeningen hebben me goed geholpen. Ik heb geleerd hoe ik goed moet staan, hoe ik goed moet lopen. En ook heb ik geleerd hoe ik goed moet zitten. Ik ben blij dat ik naar Cesartherapie geweest ben, want nu heb ik geen last meer van mijn rug.

Vrouw, 56 jaar, met chronische nekpijn en spondylodese 

Ik kwam bij Alice met pijn in de nek vanwege behoorlijke slijtage. Ook waren mijn schouders en nek altijd strak en gespannen. Alice leerde mij dagelijkse handelingen doen met minder spanning op de spieren en het slimmer aanpakken met handige tips.

Ook gaf ze veel aandacht aan de ademhaling, dit om beter te ontspannen. Met oefeningen proberen we de pijn te verminderen en de spieren zo te bewerken dat deze de draagkracht overnemen van de wervelkolom. Ik heb geleerd om beter op mijn houding te letten, vooral te ontspannen en dat oefeningen nuttig zijn. Hierdoor is de pijn toch iets gezakt.

Door dit alles ben ik ook tot inzicht gekomen dat ik jaren te zwaar werk deed en dat ik drastisch moet minderen wil ik nog lang kunnen wat ik nu nog kan. Ik moet zuinig zijn op mezelf, zei Alice. Hier ga ik aan werken en ga vooral leuke dingen doen!

Certificaat 2021