Alice Horsman Oefentherapie Ommen
Chevalleraustraat 13 - 7731 EE Ommen
- 0529 - 45 12 57

Een groeiend aantal tieners belandt met een ‘tabletnek’ bij een therapeut. Kinderen zitten namelijk te vaak voorovergebogen op de tablet en bewegen te weinig. Het is aan scholen en ouders om beter op de zithouding van kinderen letten. 

Schrikbarend aantal

Chiropractors, oefentherapeuten en fysiotherapeuten zien een groeiend aantal jongeren op hun spreekuren met een tabletnek. Uit de meeste recente cijfers van het Zorgkompas blijkt zelfs dat 40 procent van de 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten kampt. De grootste boosdoeners zijn de tablet en smartphone. “Het aantal uren dat we met ons hoofd naar beneden zitten, is schrikbarend toegenomen”, zegt orthopedisch chirurg Piet van Loon.

Al van jongs af aan zitten kinderen een groot deel van de dag in een verkeerde houding. Ze horen de tablet of smartphone naar hun gezicht te brengen, zodat het hoofd rechtop blijft, maar het tegenovergestelde gebeurt: de kinderen laten hun hoofd voorover zakken en dat vergt veel te veel van de nekspieren.

Zit met Pit

Therapeuten vinden dat ouders en scholen meer aandacht moeten hebben voor de juiste houding van kinderen. Op steeds meer basisscholen volgen bovenbouwleerlingen het lesprogramma Zit met Pit. “Kinderen groeien op in een wereld vol digitale apparatuur. Het is belangrijk dat ze leren daar goed en gezond mee om te gaan”, verklaart oefentherapeut Yolanda van Hoorn, de ontwikkelaar van de lessen. 

Zij raadt ouders aan hun kinderen niet langer dan een halfuur achter elkaar met een tablet in de weer te laten. Ook moeten kinderen elke dag zeker 1 uur bewegen.

Bron: Dag muisarm, hier is de tabletnek! – Algemeen Dagblad, 16 maart 2016