Alice Horsman Oefentherapie Ommen
Chevalleraustraat 13 - 7731 EE Ommen
- 0529 - 45 12 57

WEEK VAN DE OEFENTHERAPIE

Van 9 tot en met 15 oktober is het de week van de oefentherapie. In Nederland lijden maar liefst 2,2 miljoen mensen aan chronische pijn. We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer duren dan 3 maanden.

Behandelmethode ontwikkeld door Netwerk Chronische Pijn

Er is een behandelmethode ontwikkeld door het Netwerk Chronische Pijn die door aangesloten oefentherapeuten Cesar en Mensendieck word gehanteerd. Samen  met de cliënt worden de pijnklachten in kaart gebracht om daarna haalbare doelen te stellen. Men leert wat zelf gedaan kan worden om er beter van te worden. Door het hervinden van vertrouwen in eigen lichaam, leert men activiteiten zoals werk, sport en bezigheden met familie en vrienden weer op te pakken.  Dat de persoon – en niet de pijn- uiteindelijk weer het leven bepaalt.

Mevrouw Potjes volgde deze behandeling

Mevrouw Potjes uit Nieuwleusen volgde deze behandeling bij een oefentherapeute bij haar in de buurt en vertelt over haar succeservaringen.

‘Na drie jaar van rugpijn en zenuwpijn in mijn been kreeg ik meer en meer het gevoel dat ik hulp nodig had bij het accepteren en het omgaan met chronische pijn. Ik negeerde de pijn en mijn lichaam zoveel mogelijk, het wekte bij mij alleen maar irritatie op dat mijn lichaam niet wilde wat ik wilde. En als reactie daarop ging ik over mijn grenzen om mijn lichaam te laten zien wie de baas was. Dat ging natuurlijk niet werken. De therapeute leerde mij om goed naar mijzelf te kijken en naar mijn lichaam te luisteren.  Door middel van pijneducatie, -uitleg over hoe werkt pijn in de hersenen en hoe kun je dit beïnvloeden- en ontspanningsoefeningen, leerde ik hoe ik het anders kon doen. M.n. de uitleg over het limbische systeem heeft mij erg op weg geholpen.

Zelf weer de regie

Wat voor mij ook heel belangrijk was, is dat ik de regie over mijn leven weer terugkreeg en dat geeft me een fijn gevoel. Mijn naasten gaven mij, in hun bezorgdheid naar mij veel goedbedoelde adviezen die ik opvolgde zonder erbij na te denken. Nu schat ik zelf in wat goed voor mij is, door te luisteren naar mijn lichaam, wat heb ik nu nodig en van daaruit te handelen. De zenuwpijn wordt er niet minder door, maar ik heb geleerd er beter mee om te gaan.

Het leven is echt leuker wanneer je zelf de regie hebt! Ik kan de therapie dan ook zeker aanraden, worstel niet te lang, chronische pijn kost al genoeg energie!’

Wilt u meer informatie over de behandeling of benieuwd naar een oefentherapeut bij u in de buurt kijk dan op onze landelijke website en neem contact op, wij helpen u graag. www.netwerkchronischepijn.nl.

Bron: Chronische pijn uitgelicht in de week van de oefentherapie – De Stentor, 7 oktober 2017