Alice Horsman Oefentherapie Ommen
Chevalleraustraat 13 - 7731 EE Ommen
- 0529 - 45 12 57

Arts en onderzoeker Machteld Huber sprak woensdag 7 februari 2018 in het Alfacollege in Hardenberg voor een volle zaal met ruim 250 (zorg)professionals over positieve gezondheid.

De mens centraal stellen, niet de ziekte

Haar belangrijkste advies? Stel de mens centraal, niet de ziekte. Zie gezondheid als een positief middel zodat iemand de dingen kan blijven doen die voor hem/haar belangrijk zijn.

Positieve gezondheid is gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie. Het concept van Machteld Huber benadrukt de potentie van mensen om – ieder binnen zijn eigen mogelijkheden –  het beste uit het leven te halen. Daarbij ligt de nadruk niet op de ziekte van iemand, maar op wat die persoon wil en kan.

Positieve gezondheid

Positieve Gezondheid omvat 6 pijlers die mensen belangrijk vinden als het gaat om zo goed mogelijk gezond te blijven. De 6 pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Invullen vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst Positieve Gezondheid helpt je kiezen en bespreken wat voor jou belangrijk is. Na het invullen ontstaat je eigen spinnenweb, waardoor je een beter idee hebt wat al goed gaat en wat beter kan . Er is een vragenlijst voor volwassenen, voor kinderen en voor jongeren. Daarnaast is er een eenvoudige versie.

Voor meer informatie en invullen spinnenweb:  www.mijnpositievegezondheid.nl

Bron: Vechtdal Vitaal,  februari 2018